Mattojen hoito-ohjeet

Imuroi matto aina sileällä mattosuulakkeella. Tampparin käyttöä emme suosittele. Kevyt piiskaus pohjapuolelta saattaa joskus olla paikallaan. Villaplyysimatoille sopii hyvin sama lumipesukäsittely kuin aidoille matoille. Muista jäähdyttää matto hyvin ennen lumikäsittelyä.

Noudata aina pesuohjetta, jos se on mattoon merkitty. Jos matolle suositellaan vesipesua, se on pestävä viileällä, alle 30 asteisella vedellä ja miedolla pesuaineella, esimerkiksi nestemäisellä pyykinpesuaineella. Pesuaine suositellaan aina liotettavaksi veteen eikä suoraan pullosta matolle. Emme suosittele mäntynestesaippuaa näille matoille. Huuhtele matto perusteellisesti runsaalla vedellä ja kuivaa se vaakatasossa (ns. laakakuivaus). Epävarmoissa tapauksissa anna matto asiantuntevan mattopesulan pestäväksi.

Aito, käsinsolmittu matto säilyttää arvonsa, kun käsittelet sitä oikein. Ensimmäisten käyttökuukausien aikana maton imurointia tulisi välttää ja mieluiten harjata mattoa pehmeällä harjalla. Maton pohjakudoksen ja nukan on hyvä ensin tallaantua, se lisää maton kestävyyttä. Uudesta matosta lähtee yleensä jonkin verran nukkaa maton lankalaadusta ja nukan pituudesta riippuen. Alun "nukkaamisvaihe" on täysin haitaton ja kuuluu asiaan.

Silkkimattoa ei ole suositeltavaa imuroida lainkaan. Tuuletuksen yhteydessä harjaa kevyesti. Kevyt, pehmeällä harjalla harjaus riittää irrottamaan pölyn silkin pinnasta.

Pari kertaa vuodessa matto puhdistetaan perusteellisemmin hiekan ja pohjakudoksiin kaivautuneen lian poistamiseksi. Tämä tapahtuu helpoimmin puhtaassa, vastasataneessa pakkaslumessa. Anna maton ensin viiletä ulkoilmassa, jotta lumi ei sula siihen kiinni. Levitä matto puhtaalle lumelle nukka alaspäin ja tamppaa kevyesti pohjapuolelta, jotta nukan sisällä oleva hiekka ja pöly irtoavat. Lopuksi harjaa lumi huolellisesti pois. Lumikäsittely kirkastaa maton värit ja antaa matolle raikkaan tuoksun. Ellei lunta ole käytettävissä, puhdistuksen voi suorittaa kostean, kuivaksi kierretyn lakanan avulla.

Tahrojen poistossa on tärkeää toimia nopeasti ennen kuin tahra ehtii imeytyä ja kuivua. Nestemäiset tahrat imeytetään välittömästi esim. pyyhkeeseen tai talouspaperiin. Kuratahrat harjataan varovasti, annetaan kuivua ja harjataan uudelleen. Valtaosa tahroista lähtee miedolla pesuliuoksella. Puhdista tahraa reunoilta sisäänpäin, vältä hankaamista.

Maton hapsut ja reunat ovat usein alttiimpia kulutukselle. Risaiset hapsut tai kulunut maton reuna kannattaa korjauttaa, ennen kuin vika suurenee. Korjauksissa on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Hyvin tehty korjaus on usein huomaamaton eikä alenna maton arvoa.

Useimmat synteettiset kuidut kestävät kovaa kulutusta hyvin. Synteettiset kuidut kestävät yleensä kevyen vesi- ja vaahtopesun. Mattojen pohjakäsittely ei kestä rypistämistä, joten suosittelemme laakapesua ja -kuivausta. Keinokuituiset matot ovat yleensä käsitelty valmistusvaiheessa vettä ja likaa hylkiviksi sekä antistaattisiksi. Tällaisen käsittelyn voi itse tehdä matolle vesipesun jälkeen suojasuihkeella.

Jos matossa on pesuohje, noudata sitä. Puuvillamaton voi yleensä pestä vedellä. Käytä viileää, enintään 30 asteista vettä ja mietoa pesuliuosta, erityisesti jos mattoa ei ole aiemmin pesty. Liian voimakas tai valkaiseva pesuaine haalistaa värejä. Perinteinen mäntynestesaippua käy yleensä hyvin puuvillamatoille. Kuivata vaakatasossa tai ripusta matto niin, että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Tämä estää värien leviämistä. Puuvillamatto kutistuu yleensä hieman ensimmäisessä pesussa. Puuvillamatolle suositellaan imurointia ja tuuletusta, vältä ravistelua ja tamppausta/piiskausta.

Noudata valmistajan pesuohjetta. Jos matossa ei sellaista ole, käänny oman mattomyyjäsi puoleen Mattokympin myymälässä. Meiltä saat neuvoja sekä tarvittaessa myös asiantuntevien mattopesuloiden yhteystietoja.

Laadusta ja tekotavasta riippumatta useimmat matot menettävät pesussa hieman ryhtiään; materiaalit pehmenevät ja saattavat venyä tai kutistua hieman. älä siis pesetä mattoa turhaan. Esimerkiksi useimmille villamatoille riittää imurointi, tuuletus ja asianmukainen tahranpoisto ensimmäisen 5-10 käyttövuoden ajaksi.

Tarvittava koko, minimi- ja maksimimitat, kannattaa mitata ennen matto-ostoksille lähtöä. Olohuoneessa matto kokoaa istuinryhmän yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Maton reunat voivat jäädä n.10 cm nojatuolien ja sohvan reunasta tai mennä niiden alle. Ruokailuryhmän alle oikea maton koko on pöydän koko + 60 cm jokaiselle tuolisivulle, jotta tuolin liikuttaminen ei kuluta ja nosta ylös maton reunaa. Suositeltava maton etäisyys seinästä on n. 30 cm, jolloin lattia kehystää mattoa kauniisti.

Minkä tyyppiset matot viehättävät sinua eniten? Mikä väri, minkä tyyppinen kuvio, mikä materiaali? Perinteisesti runsaat ja klassiset kuviot on yhdistetty antiikkihuonekalujen kanssa, mutta nykyään on trendikkäämpää sijoittaa esim. aito käsinsolmittu runsaskuvioinen ja voimakasvärinen villamatto selkeälinjaisen ruokailuryhmän alle. Modernien ja yksiväristen olohuoneen kalusteiden seuraksi sopii myös runsaskuvioinen tai itämainen matto. Jos huoneeseen sijoitetaan useita mattoja, niiden tyylin tulisi olla yhteensopiva ja niissä tulisi mielellään olla ainakin yksi yhteinen väri.

Luonnonmateriaaleista valmistetut matot ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Villa, sisal ja hamppu ovat parhaimmillaan luonnonläheisissä harmaan, ruskean ja mustan eri sävyissä. Yksivärinen matto on ajaton ja tyylikäs valinta. Puuvillamattoja käytetään tänä päivänä kaikissa kodin tiloissa, myös olohuoneissa aiempaa enemmän. Häräntaljat ja lampaantaljat ovat helppohoitoisia ja sopivat olohuoneista makuuhuoneisiin.

Jos huonekalut peittävät olennaisen osan matosta, on viisasta valita matto, jossa on tasainen kuvio. Maton päällä olevia huonekaluja kannattaa siirtää aika ajoin. Jos huonekalun jalat ovat terävät tai karkeat, huopatassut ovat paikallaan. Samoin mattoa on hyvä kääntää ajoittain, jotta matto ei pääse kulumaan epätasaisesti. Jos matto ei pysy paikallaan, sen alla kannattaa käyttää liukuestekangasta. Jos matto käpertyy reunoistaan, mattoliikkeissämme on myytävänä kulma- ja reunavahteja maton alle sijoitettavaksi.

Kuvioinnin, värin ja koon lisäksi on huomioitava maton materiaalin sopivuus kyseiseen tilaan. Keinokuituisten mattojen lisäksi myös villa sopii hyvin eteis- ja keittiötiloihin. Luonnostaan rasvainen villa hylkii likaa, joten villamaton pesuväli on huomattavasti pitempi kuin muiden mattojen. Villamatto on lämmin, ei sähköisty eikä pala helposti. Myös silkki on kestävämpää kuin luullaan - useimmat museoissa olevat antiikkimatot ovat juuri silkkimattoja. Kotona silkkimatto tuo ylellisyyttä olo- ja makuuhuoneeseen. Paperinaru ja sileäpintainen puuvilla ovat hyviä valintoja niin pelkistetyn sisustuksen ystävälle kuin villa- ja pölyallergikoille.


Palvelut


 

Ota yhteyttä

Mattokymppi

Asiakaspalvelu MA-PE klo 8-16

Puh. (050) 304 6397 (kuluttajat)

Sähköposti: info@mattokymppi.fi

Muina aikoina ota yhteyttä myymälöihin

Tukkuasiakkaiden asiakaspalvelu

Tietosuojaseloste